Nyyti

Delichon Cloudberry
blue roan narttu
14.11.2006-13.7.2014
Omistajat Minna ja Tomi Palonen

  • Lonkat: A/A
  • Silmät: Distichiasis

  • Taipumuskoe: SPA1
  • Näyttelyt: Eri, Virosta serti

Nyyti oli yksi Myyn viidestä narttupennusta. Tyttöjä oli pentueessa niin monta, että päätin sijoittaa yhden niistä, vaikka itelleni jäikin pentueesta Nyytin sisko Unna. Nyyti muutti perhepiiriin kahden englanninsetterin kaveriksi.

 

Nyyti jatkoi emonsa Myyn aloittamaa muumiaiheista teemaa, ainakin nimensä puolesta. Nyyti ei kuitenkaan ollut pelokas kuten Muumien Nyyti, eikä varmasti yhtä yksinäinenkään. Nyyti oli energinen ja iloinen tapaus, innokas puuhastelija, mutta toisaalta se oli myös tottelevainen ja osasi nauttia sylissä olosta ja kainalossa nukkumisesta. Nyytillä oli runsaasti koira- ja ihmisystäviä, sekä yksi kissakin.

 

Nyytin elämään kuului paljon mökkeilyä joko järven tai meren rannalla. Nyyti rakasti uimista ja pääsikin näin ollen uimasille usein. Nyyti kävi silloin tällöin kroolailemassa myös uimalassa. Arkielämään kuuluivat lenkkeilyt metsissä ja ulkoilureiteillä.

 

Nyyti harrasti pääasiassa näyttelyitä, sekä kotimaassa että ulkomailla. Nyytin karvoitus oli hyvälaatuista, mutta niukkaa, eikä se pentuaikojen jälkeen juuri koskaan ollut kunnollisessa näyttelypituudessa, joten ilman polvi- ja mahakarvoja Nyyti ei ihan huippusijoja pystynyt hätyyttelemään. Viron puolella Nyyti pärjäsi paremmin ja sai sieltä sertifikaatinkin.

 

Taipumuskokeen Nyyti suoritti hieman alle kaksivuotiaana. Ensimmäinen yritys kaatui hakuosuuteen, mutta heti kahden viikon kuluttua koe meni hienosti läpi. Uiminen ja jäljestäminen eivät tuottaneet lainkaan ongemia.

 

Nyytin rooli sijoituskoirana oli toimia Unnan varamiehenä. Kun Unna sitten sai luvan pentujen tekoon, Nyytin ei tarvinnut kyseiseen hommaan ryhtyä. Mitään estettä pentujen teettämiselle ei toisaalta olisi ollut, ja emäntänsä miettikin asiaa jokusen kerran omistajuuden siirryttyä hänelle kokonaan.

 

Nyyti sairastui vakavasti kesken mökkireissun alle 8-vuotiaana. Diagnoosiksi varmistui aiha. Nyyti vietti eläinsairaalassa viikon päivät, mutta toipuminen ei lähtenyt toivotusti käyntiin. Nyytistä jouduttiin luopumaan aivan liian aikaisin. Menetys oli suuri varsinkin kotiväelle, mutta suuri oli suru myös meillä kaikilla muilla, jotka Nyytin tunsimme.