30.10.2022 Alkusyksyn tapahtumia

Tulipas nyt pitkä väli päivityksiin. Kaikenlaisia tapahtumia on kyllä ollut, mutta kirjoittaja on kait ollut jotenkin laiskanpulskea. Syksy on ollut hienoa ulkoiluaikaa, kuten aina. Sänkipelloilla koirat ovat juosseet riemuissaan, ja metsissäkin on nyt hyvä liikkua, kun ei ole liian kuuma eikä enää ötököitäkään.

Nasun pentuset täyttyvät reilu viikko sitten yhden vuoden. Onnittelut Putelle, Litille, Hokille ja Allille! Myös Unnan pennut Leevi, Keke, Hali ja Sirri viettivät syksyllä synttäreitä. 9 vuotta tuli täyteen senioriporukalle. Onnea!Mejä-kokeet ovat jääneet talvitauolle. Miko (D. Goldcrest) kävi syksyllä kuitenkin vielä yhdessä kokeessa jäljestäen jälleen varmalla otteella ykköstuloksen. Pisteitä tällä kertaa 44. Keväällä kinkerit sitten taas jatkuvat. Ahkerat ohjaajat käyttävät toki syksyn hyödykseen harjoittelemalla. Alli, oman laumani kokemattomin nenätyöskentelijä, saakin vielä syksyn aikana treenata. Taidot jäävät sitten mukavasti mielen sopukoihin muhimaan talven ajaksi, ja keväällä ne on helppo kaivaa esiin ja käyttöön.

Syksylle on kertynyt muutamia näyttelytuloksiakin. Clint kävi kahdessa näyttelyssä. Porvoossa se onnistui ylittämään itsensä, voittamaan luokkansa ja nappaamaan urosten sertin. Pakkohan tuo ruusuke oli ikuistaa valokuvaan. Yllä olevassa kuvassa Clint poseeraa palkintonsa kanssa. Alli kurkkii taustalla, ehkä sekin himoitsisi tuollaista sinivalkoista rusettia. Seuraavassa näyttelyssä Hyvinkäällä Clint palasi tuttuun ja turvalliseen tulostasoon ja oli erittäin hyvä.Alli osallistui samoihin näyttelyihin kuin Clint, samoin teki Hoki (D. Hackberry), joka ikuistettiin ruusukerivinsä ja pokaalinsa kanssa Hyvinkään näyttelyn jälkeen näyttelypaikan viereisessä metsikössä. Vähän vaikea oli löytää metsästä tasaista pohjaa seisotuskuvaa varten, mutta joten kuten kelvollinen saatiin aikaiseksi kuitenkin. Hyvinkäällä Hoki oli siis rotunsa paras ja sai lyhyen näyttelyuransa toisen sertin. Juniorisertejäkin on plakkarissa kaksi, joten yksi uupuu enää ensimmäisestä mahdollisesta valionarvosta. Viikkoa aikaisemmin Porvoon näyttelyssä Hoki oli erinomainen ja luokkansa kolmas, samoin Riihimäellä viikkoa myöhemmin.

Allin tulos Porvoosta oli erinomainen ja se sijoittui toiseksi luokassaan. Hyvinkäällä Alli oli tuomarin mielestä liian pieni ja sai tulokseksi erittäin hyvän. Näyttelyura jatkuu ensi kesänä, kunhan ensin kasvatamme hiukan karvaa, joka ensimmäisen juoksuajan jälkeen otti ja katosi.

Clintin kanssa kävimme lokakuun alussa luonnetestissä. Olimme siellä ainoa muun rotuinen mäyräkoirien keskellä. Clint selviytyi testistä kunnialla ja kehujen kera. Itsekin olin oikein tyytyväinen Clintin suoriutumiseen. Loppupistemääräksi tuli 155.

6.9.2022 Ahkeria koiria ja omistajia

Aika on taas vierähtänyt vauhdilla! Iso nippu uusia tuloksia on tullut loppukesän aikana, usean koiran toimesta ja monista erilaisista harrastuksista. Kesälomaakin me vietimme elokuussa.

Hoki (D. Hackberry) jatkoi kauneuskilpailu-uraansa Kouvolan ja Heinolan näyttelyissä siirtyen epävirallisesta pentuluokasta viralliseen junioriluokkaan. Kouvolassa Hoki oli kolmanneksi paras uros saaden sertin sekä juniorisertin. Heinolastakin Hoki sai erinomaisen. Ei paljon paremmin olisi voinut mennä! Alla olevassa kuvassa Hoki poseeraa ruusukkeidensa ja pokaalinsa kanssa Kouvolan näyttelyn jälkeen.

Hokin oli tarkoitus osallistua myös taipumuskokeeseen, mutta koe oli täynnä eikä peruutuspaikkoja vapautunut. Taipuminen jää siis ensi vuoteen. Sen sijaan taipumuskokeessa kävi Clintin veli Paavo (D. Grasshopper) sekä Hokin sisarussarjasta Liti (D. Hedgehog). Paavo taipui hienosti, joten kokeen tulos oli hyväksytty, SPA1. Onnea Paavolle ja kotiväelle, loistavasti vedetty! Liti epäonnistui tällä kerralla hakuosuudella. Vaikka kokeen muut osiot sujuivat hienosti, sääntöjen mukaisesti tuo yksi epäonnistuminen aiheuttaa hylätyn lopputuloksen. Litille siis SPA0. Ensi vuonna uusi yritys!

Kuva: Raili Savolainen

Jäljestämässä on loppukesän aikana käynyt neljä koiraa, jotka edustavat kolmea eri sukupolvea. Vanhin, 12-vuotias Briio (D.Drizzle), osallistui kahteen mejäkokeeseen, joista tuloksiksi kakkonen 30 pisteellä sekä hyvä ykkönen 45 pisteellä. Vajaa 5-vuotiaat veljekset Miko (D. Goldcrest) ja Clint osallistuivat molemmat myös kahteen kokeeseen, joista Mikolle hienot ykköset 44p. ja 46p. ja Clintille 48p. ja 43p. Lisäksi Clint pääsi mukaan Helsingin seudun kennelpiirin piirimestaruuskilpailuun, jossa onnistui jäljestämään pronssille 43 pisteellä. Nuorin mejäilijämme oli 9 kuukauden ikäinen Liti (D. Hedgehog), joka päätyi sijaistamaan kaveriaan yllättäen ja käytännössä harjoittelematta. Litille pitkä ja yön yli vanhentunut koejälki oli kuitenkin liikaa, joten tuloksena avo0. Liti kyllä osaa jäljestää, joten eivätköhän nuo tulokset siitä vielä kirkastu, hiukan harjoitusta vain!

Briio (D. Drizzle) päätti osallistua vanhoilla päivillään myös MH-luonnekuvaukseen. MH:ssahan ei ole yläikärajaa, kuten luonnetestissä. Kuvaus sujui papparaiselta rennosti ilman sen suurempia ihmettelyjä, pelästymisestä tai järkyttymisestä puhumattakaan. 🙂Meillä oli elokuussa kolmen viikon kesäloma, jonka vietimme Väärän kämpällä ja Itä-Suomen seudulla reissaten. Lämmin poutasää helli meitä ihan vihoviimeiseen lomapäivään saakka, joten nautiskelimme olostamme ulkona aamusta iltaan. Teimme yhden yön reissun Kolille, jossa kävimme tutustumassa kansallismaisemiin, vaaran huippuihin, ahoihin, vesiputoukseen, kuuluisaan mäntyyn sekä luontokeskukseen ja sen kahvilaan. Hienoja paikkoja ja maisemia kaikki, ainoastaan hiukan liian paljon väkeä ja kaupallisuutta minun makuuni. Kuvassa Sirri, Jukkis ja Clint Mäkrän huipulla taustanaan Järnefeltin mänty sekä Pielinen.

26.7.2022 Tuloksia

Keskikesän aikana tuloksia on kertynyt mejästä, näyttelyistä ja taipumuskokeesta. Mejässä ovat startanneet veljekset Miko (D. Goldcrest) ja Clint. Miko on pojista taitavampi ja on napannut jälleen komeita pisteitä: 46p ja 47p. Clintille Ruokolahden kokeesta 43 pistettä.

Mäntsälän näyttelyssä pyörähtivät Hoki (D. Hackberry) ja Alli, viimeistä kertaa pentuluokassa. Hoki oli ROP-pentu ja Alli VSP-pentu. Mäntsälässä esiintyi pitkästä aikaa myös Clint, jolle tulokseksi eh/2.

Kuvassa ui Alli, josta on kehkeytynyt melkoinen vesipeto. Maastossa liikutaan rohkeasti ja jäljestäminen rupeaa sujumaan. Alli osallistui taipumuskokeeseen 9 kuukauden ja 3 päivän iässä. Läpi meni helposti!

Kesä ja harrastuskausi jatkuvat edelleen. Me odotamme myös kesälomaa!

15.6.2022 Pääskysestä ei päivääkään


Viime kesänä otin kuvia suonsilmäkkeessä uiskentelevasta virtahevosta. Nyt niitä on jo kaksi… Kuvassa Clint ja Alli mutakylvyssä.

Alkukesä on ollut mukavan touhukasta aikaa, joten tietokonehommat ovat jääneet toiseksi. Edellisestä päivityksestä onkin päässyt vierähtämään jo tovi. Koe- ja näyttelykausi on pyörähtänyt käyntiin, joten lähes kaikki vapaat viikonloput ovat kuluneet koiraharrastusten merkeissä. Olemme ehtineet kuitenkin myös lomailemaan. Vietimme leppoisan viikon Väärän kämpällä kesäkuun alussa. Luonnon helmassa tapasimme jälleen kaikenkarvaisia otuksia kuten pitkospuulla poseeraavan rantahämähäkin (virallisesti raitarantuli), joka antoi ikuistaa itsensä alla olevaan kuvaan.Lomaviikolla Alli oppi uimaan ja veneilemään. Alli harjoitteli myös jäljestämistä, joka näyttikin sujuvan jo oikein mukavasti. Koko koiralauma ulkoili ja vilvoitteli järvessä, pihalla oltiin aamusta iltaan. Saunan lämmöstä nautittiin. Retkiäkin teimme, mm. linturetken Parikkalan Siikalahdelle. Kevään lintuvilinä oli siellä jo rauhoittunut, mutta mukavan lajilistan silti saimme, joukossa mm. alla olevan kuvan härkälintu.

Näyttelyharrastuksen puolella lippua ovat pitäneet korkealla sisarukset Alli ja Hoki (D. Hackberry), jotka osallistuivat pentunäyttelyyn Helsingin Tuomarinkartanossa toukokuussa. Molemmille siellä KP ja Hokille myös VSP. Hoki on käynyt pyörähtämässä myös parissa match showssa kevään aikana.

MEJÄssä on kunnostautunut vanha tuttu porukka: Miko (D. Goldcrest), Keke (D. Forest Ranger), Briio (D. Drizzle), Eci (D. Earthquake) ja Clint. Tulokset ovat olleet hienoja! Miko on napannut kolme ykköstä pisteillä 44, 47 ja 43. Kekellä on yksi tulos 46p. Samoin Briiolla ja Ecillä kummallakin on yksi koekäynti pistein 48 (Briio) ja 42 (Eci). Clint on jäljestänyt kolme koetta saaden 34, 36 ja 47 pistettä. Kyllä pojat ovat taitavia!


1.5.2022 Vappuiloa!

On toukokuu ja kevät! Sen huomaa siitä, että ensimmäiset ilmoittautumiset MEJÄ-kokeisiin on jo postitettu. Jäljestämisen lisäksi myös näyttelykausi on pyörähtämässä käyntiin, ja meidän tavoitteenamme onkin päästä kesän aikana osallistumaan muutamiin kinkereihin. Tänään, vapun kunniaksi, Alli ja veljensä Hoki (D. Hackberry) avasivat näyttelyuransa Lahden pentunäyttelyssä. Molemmat esiintyivät ensikoitoksessaan hienosti ja saivat kunniapalkinnon.

Nasun pentunelikko täytti puoli vuotta viime viikolla. Onnea! Alla kuvat melko isoiksi kasvaneista lapsukaisista. Kuvat ovat omistajiensa ottamia. Ensimmäisessä kuvassa Hoki poseeraa fasaanin kanssa jäljestysharjoituksen jälkeen. Toisessa kuvassa Putte velmuilee ystävänsä Sepon kanssa. Kolmannessa esiintyvät Liti ja Keke (D. Forest Ranger) kotipihassaan. Viimeisessä kuvassa on Alli, josta sain aikaiseksi vain tuollaisen pönötyskuvan…

Hoki
Putte ja Seppo
Liti ja Keke
Alli

27.3.2022 Kevättä odotellessa

Vietimme juuri upean talvilomaviikon Väärän kämpällä. Pääsimme nauttimaan lämpimistä aurinkoisista päivistä ja yöpakkasten jälkeisistä kantavista hangista. Aamupäivisin teimme hiihtoretkiä järvien ja lampien jäillä. Koirat olivat innoissaan! Clint ja Alli saivat kunnon leikkihepulit kotijärven jäällä aina hiihtämään lähtiessä sekä lenkiltä palatessa. Jukkis ja Sirri pyörivät ympärillä paimentamassa nuorisoa. Hyvä mieli tuli itsellekin koirien iloa katsellessa.

Kevät lähestyy! Olen tutkaillut muutamia mejäkokeita ja pentunäyttelelyitä ”sillä silmällä”. Kohtahan sitä pitää jo ilmoittautua, jos mukaan aikoo. Luonnossakin tapahtuu. Pöllöt ja tikat ovat aktiivisia, ja muuttolintuja on tullut. Pari viikkoa sitten sain kuunnella huuhkajan huhuilua kotipihassa ja muutama päivä sitten helmipöllön puputusta Väärän kämpän pihalla. Harvinaisia ja hienoja tapahtumia molemmat!

17.2.2022 Lunta ja räntää

On tämä melkoinen talvi. Ensin tuli pakkasta ja lunta, mutta nyt, kun pitäisi olla vuoden kovimmat pakkaset, on sen sijaan plussakeli ja sataa räntää. Tai itse asiassa juuri tällä hetkellä vihmoo ihan silkkaa vettä. Viime viikolla nautimme kantavasta hangesta hiihtelemällä pelloilla, mutta tällä viikolla ulkoilu on ollut rämpimistä loskassa tai liki polven syvyisessä märässä hangessa. Toivottavasti uusi pakkasjakso tulee pian! Vai pitäisiköhän jo ruveta odottamaan kevättä, sulaa maata, muuttolintuja, jäljestyspuuhia…

Kuvassa koirat leikkivät Väärän kämpän pihassa pari viikkoa sitten. Lunta oli siellä keskimäärin 75cm, mutta auratulla pihalla koirien oli hyvä touhuta. Pikku-Allikin on jo oppinut systeemit ja nauttii olostaan kämpällä.

6.1.2022 Tammikuu ja talvi


Uusi vuosi on alkanut ja talvi jatkuu. Lunta ja pakkasta on oikein mukavasti. Vuodenvaihteen viikonlopun vietimme koirien kanssa Väärän kämpällä. Pikku Allikin pysyi lämpimänä, vaikka perille saapuessamme sisälämpötila oli reilut neljä astetta pakkasen puolella.

Parisen päivää ulkoilimme ahkerasti. Alli matkusti potkukelkan kyydissä lampaantaljaan ja muihin vällyihin kiedottuna aikuisten koirien juostessa kelkan rinnalla. Lumikengillä mentiin metsään, jossa pentu kipitti tomerasti lumikenkien tekemällä uralla. Isot koirat taasen loikkivat hangessa omia teitään. Tietä pitkin kävellessämme Alli otti isoista mallia ja kulki hihnassa kuin vanha tekijä. Yläkuvassa koirat poseeraavat potkukelkan kanssa. Samanlaisen kuvan taisin ottaa neljä vuotta sitten Clintin ollessa pentu, tosin silloin Clint istui laatikossa ja vanha Unna oli kolmantena koirana kelkan äärellä. Alla koko nykyinen valjakkoni kävelyllä.


24.12.2021 Hyvää Joulua!


Rauhaisaa joulunaikaa kaikille!

Meillä on talo tyhjentynyt, sillä pennut Allia lukuunottamatta ovat muuttaneet maailmalle. Äkkiä se aika taas hurahti pienten villikoiden parissa. Hyvää jatkoa Hokille, Litille ja Putelle!

11.12.2021 Poseerausta…

Pennuista otettiin tänään poseerauskuvia. Hiukan olisi tarvittu lisää harjoitusta. Vaikka vähän kyllä ihmetyttää, miksi seisominen paikallaan on niin vaikeaa juuri silloin kun kamera on läsnä! Ilman kuvausaikeita homma sujuu paljon paremmin. Pojat esiintyivät lopulta kuitenkin kohtuullisen hyvin. Alli sen sijaan ei suostunut yhteistyöhön lainkaan…

Hiukan lisää olisi tarvittu myös valoa. Kuvien laatu jäi vähän kehnoksi, kun kuvattiin sisätilassa vanhalla kännykkäkameralla ilman salamaa. Mutta onpahan nyt esittäydytty. 🙂Hoki, Delichon HackberryLiti, Delichon HedgehogPutte, Delichon HawthornAlli, Delichon Hawfinch